Hameeda Lakho kreeg als kleuter te horen dat haar moeder dood was, maar ontdekte als volwassene dat ze nog in leven was. De hereniging was allesbehalve een sprookje. ''Ik hunkerde naar haar liefde, maar heb die niet gekregen."
Met een WIN actie. Wij mogen 3 x het boek Verborgen Tralies weggeven. Kijk op www.fabmama.nl/mamawint
Lees hier meer.
Hoe kun je verdriet een plek geven en weer op jezelf vertrouwen? Dat legt Hameeda Lakho uit in het boek Help Jezelf. Als slachtoffer van kindermishandeling weet ze wat het is om ernstig beschadigd te zijn. Niet voor niets wordt Hameeda 'een symbool van hoop' genoemd. Zin sprak deze inspirerende vrouw én geeft haar nieuwe boek weg.
Lees hier meer
De Pakistaans-Nederlandse Hameeda Lakho werd in haar jeugd ernstig mishandeld en leefde jarenlang in de veronderstelling dat haar moeder dood was.
Lees hier meer
Redactie Vriendin 'Ik dacht dat mijn moeder was overleden' Hameeda weet sinds haar vierde niet beter dan dat haar moeder en jongste zusje
zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Een grove leugen van haar vader, blijkt later. “Toen ik hoorde dat mijn moeder nog
leefde, wilde ik nog maar één ding: haar in mijn armen sluiten.
Lees
hier het hele interview
Een groot interview in LINDA 140. met Hameeda Lakho
Hameeda Lakho werd als kind geestelijk en lichamelijk mishandeld door haar vader. Hij dwong haar haar eigen braaksel te eten. Dat vertelt ze in LINDA. 140, een themanummer over huiselijk geweld en kindermishandeling.
Hameeda Lakho is niet de enige bekende Nederlander die vertelt hoe ze mishandeld werd. Moedige vrouwen en mannen vertellen openlijk over taboedoorbrekende thema's in deze must have special.
Lees hier het interview
Aan het uiterlijk kun je niet zien of iemand vroeger geestelijk en lichamelijk mishandeld is geweest. En als je schrijfster Hameeda Lakho niet zou kennen, zou je haar zeker niet bestempelen als een slachtoffer van huiselijk geweld. Ze heeft de uitstraling van een zelfstandige sterke vrouw die heel goed weet wat ze wil. En dat is ze ook, maar voordat ze dat werd, moest ze eerst vele verschrikkingen in haar leven overwinnen. Een ander was er misschien aan onderdoor gegaan, maar Hameeda Lakho niet. Ze straalt weer, dankzij haar innerlijke kracht en overlevingsdrang.
Ze kwamen naar Nederland voor de liefde of omdat hun vader er toevallig werkte. Maar binnen de kortste keren lukte het deze drie vrouwen om hier zelf een succesvol bestaan op te bouwen. "Het is in Pakistan gebruikelijk dat je opgroeit met de hele familie om je heen. We leefden in armoede, maar dat zag ik niet. lk kan me herinneren dat ik onbevangen was, blij met heel kleine dingen. lk speelde met zand en stokjes, dat was normaal.'
Kindermishandeling is een afschuwelijk fenomeen waarvan jaarlijks een duizelingwekkend aantal jongens en meisjes het slachtoffer worden. Vaak blijven deze kinderen voor het leven getekend. Hameeda Lakho zag gelukkig kans om op latere leeftijd haar aangrijpende levensverhaal te schrijven. Haar boek Verborgen Tralies wordt waarschijnlijk verfilmd.
Mijn moeder kende me niet. Ze kreeg me niet als kind, maar als volwassen vrouw. Ik verwachtte dat mijn moeder de sleutel zou zijn tot mijn geluk.
Hameeda Lakho werd in Pakistan geboren en kwam als vierjarig meisje naar Nederland. Ongeluk: haar moeder moest terug naar Pakistan en Hameeda bleef ontredderd achter. Geluk: bijna dertig jaar later slaagde Hameeda erin om haar moeder te laten overkomen, Geluk of ongeluk? lk besef nu dat het helemaal niet zo raar is dat de hereniging met m'n moeder een fiasco geworden is.
Met haar boek Verborgen Tralies zet Hameeda Lakho een punt achter haar verleden. Geen makkelijke opdracht want de Pakistaans-Nederlandse heeft een moeilijk en bizar leven achter de rug. Ze werd als kind mishandeld en leefde jaren in de veronderstelling dat haar moeder dood was. Een gesprek over overleven, verwerken en opnieuw beginnen.
Toen ze vier was, kwam Hameeda Lakho van Pakistan naar Nederland, waar ze jarenlang werd mishandeld door haar vader en stiefmoeder. Ruim dertig jaar later schreef ze haar levensverhaal én daagde ze haar kwelgeesten voor het gerecht.