Categorieën
- Nieuws (56)
- Particulieren (2)
- Professionals (1)
Recent Posts
Wie als kind te maken heeft gehad met emotionele en/of fysieke verwaarlozing, lichamelijke of geestelijke mishandeling, of seksueel misbruik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om als volwassene een volwaardig leven op te bouwen. Het ontbreken van veiligheid, geborgenheid en liefde heeft plaats gemaakt voor een jarenlange zoektocht naar verwerking, erkenning en acceptatie.
Een onveilige gezinssituatie en opvoeding kan kinderen fysiek, psychisch en sociaal-emotioneel ernstig schaden zowel op korte als lange termijn. De effecten van traumatische jeugdervaringen zijn vaak levenslang merkbaar door een scala aan gezondheidsproblemen zoals: psychosomatische klachten, verstoord sociaal functioneren, verslaving, zelfverwonding, criminaliteit, overdracht van het geweld op eigen kinderen en suïcide.
Onder de cliënten van zorg- en welzijnsinstanties zijn gemiddeld genomen veel slachtoffers van kindermishandeling. Veelal wordt niet de link gelegd tussen hun problemen en het verleden. Dit leidt tot symptoombestrijding zonder dat de kern van het probleem wordt aangepakt.
De meerwaarde van lotgenotencontact en ervaringsdeskundigheid
Lotgenotencontact is een belangrijke interventie in de gezondheidszorg vanuit het cliëntenperspectief en is van grote betekenis. Lotgenoten spreken voor het eerst over hun traumatische jeugd en vinden erkenning en herkenning voor hun gevoelens en steun bij elkaar. Voor anderen is het een welkome aanvulling op professionele hulpverlening.