Categorieën
- Nieuws (56)
- Particulieren (2)
- Professionals (1)
Recent Posts
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om hier aandacht voor te vragen opende wethouder Bert van Alphen (emancipatie) maandag 25 november samen met expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling Hameeda Lakho (Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid) een tentoonstelling in het Haagse stadhuis en kleurde het IJspaleis oranje. Dit onderwerp wordt in Den Haag onder de aandacht gebracht dankzij de samenwerking met Un-Women, Zonta en Soroptimist. Van 25 november tot en met 10 december wordt tijdens de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ stilgestaan bij geweld tegen vrouwen.
In meer dan 100 landen wereldwijd wordt tussen 25 november en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen.
“Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een groot probleem én taboe. Vrouwen die met geweld te maken krijgen doen hiervan niet altijd aangifte of melding vanwege schaamte of bang zijn om niet serieus genomen te worden. Geweld tegen vrouwen en meisjes, in welke vorm dan ook, moet stoppen. Praat erover en besef dat geweld tegen vrouwen niet normaal is. Door mee te doen aan Orange the World geven wij deze vrouwen een stem en wil ik dit bespreekbaar maken”, aldus wethouder Bert van Alphen.
Geweld tegen vrouwen en meisjes
Bijna de helft van alle vrouwen in de wereld heeft in haar leven te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem.
Hameeda Lakho voegt toe: ‘’De verwoestende effecten van trauma voor mensen die geweld meemaken is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd vanwege de enorme impact voor alle betrokkenen en hun naasten en hoe dit vaak (onbedoeld) wordt doorgegeven aan de volgende generaties. Ingrijpende geweldervaringen drukken een stempel op het leven en kunnen een blijvend effect hebben, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk.’’
Wethouder Bert van Alphen benadrukt: “geweld tegen vrouwen is geweld tegen de mensheid. Teveel mensen worden er door geraakt. Niet alleen de vrouwen zelf maar ook de kinderen die er getuige van zijn en dit de rest van hun leven met zich meedragen.”
Waarom oranje?
Oranje is de kleur van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur staat voor een zonsopgang; de dagenraad in een toekomst zonder geweld. Met de kleur oranje vieren we tijdens de Orange the World campagne een toekomst zonder geweld, die mogelijk is als we ons allemaal samen inspannen.
Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land! Lokale en nationale organisaties organiseren straatacties voor vrouwenrechten en emancipatie en andere activiteiten tijdens de ’16 Days of Action’.
Connectie met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Orange the World campagne levert een bijdrage aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de Verenigde Naties. Doel 5 gaat specifiek over het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, waarvan het stoppen van geweld een essentieel onderdeel is. Het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes vergt inspanning op alle niveaus; internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap hierin is bewustwording onder burgers over de aard en omvang van het probleem.
Meer informatie
In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoördineerd UN Women Nederland, Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curacao.
https://www.soroptimist.nl/nl/
https://www.hameedalakho.nl/