Categorieën
- Nieuws (56)
- Particulieren (2)
- Professionals (1)
Recent Posts
Landelijke Vakdag Veiligheid Voorop 14 maart 2023
Op de Vakdag kwamen professionals van politie, Veilig Thuis, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, de drie reclasseringsorganisaties, gemeenten, Zorg- en Veiligheidshuizen en anderen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling betrokken mensen samen. Onder leiding van Ruben Maes gingen deze enthousiaste aanwezigen samen aan de slag rond het thema samen werken bij de samenloop van zorg en straf in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Centraal stonden de vragen: hoe werk je effectief samen in acuut onveilige situaties, op ZSM, in een actie-overleg of bij strafbare kindermishandeling? Waar loop je tegenaan en wat is ervoor nodig om die samenwerking te verbeteren?
Verdiepen in de kunst van samen werken mét compassie
Aan de hand van de vier thema’s die op de dag centraal stonden: invloed geven en nemen, compassie als brandstof, kennis als fundament en wederzijds begrip, gingen alle deelnemers naar een verdiepingssessie. Annemarie Kemp, officier van Justitie in Limburg inspireerde de deelnemers met haar eigen verhaal over het belang van het samen optrekken van de ‘harde’ (politie, justitie) met de ‘zachte’ (hulpverlening) kant. Hameeda Lakho, auteur en ervaringsdeskundige vertelde hoe je met echte compassie daadwerkelijk het verschil kan maken. Janine Janssen, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool en de Politieacademie maakte inzichtelijk dat kennis over elkaars taken, visies en opgaven bijdragen aan begrip voor elkaar en de eigen deskundigheid. Pieter Frijns, onder andere werkzaam bij ministerie BZK, maar ook auteur van ‘Gelukkig Veranderen’ onderzocht in een gesprek met de zaal onder andere de rol van cultuur in samenwerkingen.
Een aantal bevindingen na deze ervaringen.
Compassie komt tot uiting door ook de context van de familie en geschiedenis mee te nemen
Samenwerking versterkt door af en toe inderdaad in de huid va de collega te kruipen. Dit vaker doen.
Ervaringsdeskundigheid inzetten voor naast het slachtoffer levert meer compassie
Compassie mag best leidend zijn in plaats van ‘de deur dicht houden’
Om invloed te geven en nemen is het belangrijk om elkaar rol te begrijpen en elkaars rol te benutten. Dit laatste door elkaar te bevragen, je eiland te verlaten, maar ook een beeld van een casus goed schetsen en dan ook de vervolgstap formuleren.
Een bijdrage leveren aan een casus ook al is het niet je verantwoordelijkheid vanuit de kaders; je kan zo invloed geven en nemen. Team belang
Invloed geven en nemen is ook alle stemmen aan tafel het woord geven. Zet daarbij wensen in de koelkast, blijf concreet.
Een casus bekijk je altijd met elkaar en met een blik vanuit verschillende perspectieven. Blijf bij je rol en de kennis die bij deze rol hoort.
Durf de eigen organisatie “los te laten” bij casusbesprekingen.