Categorieën
- Nieuws (56)
- Particulieren (2)
- Professionals (1)
Recent Posts
In de week van 20 november 2023 vond de jaarlijkse Week tegen Kindermishandeling plaats en werd de online conferentie: Kom binnen! van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling de gehele week getoond. Deze keer georganiseerd door onze ambassadeurs Raymond Clement (MIK & PIW Groep), Inge Ambaum-Jordens (Stichting kom Leren), Joost Groothuijsen (Geboortezorg Limburg) en Christa Somers (INNOVO).
In deze online conferentie ging dagvoorzitter Simone van Trier in gesprek met een aantal deskundigen die hun licht lieten schijnen op wat de impact is op kinderen, hoe je samenwerkt, hoe we bijdragen aan herstel en op de doodsimpele vraag hoe we binnenkomen.
Meegenomen door het verhaal van Vince, zijn ouders, leerkracht, politie en hulpverleners in de film ‘Scherp’ en indrukwekkende bijdragen van o.a. ervaringsdeskundige Hameeda Lakho om na afloop jezelf de vraag te stellen hoe dit bij jóu binnenkwam… en hoe jij binnenkomt. Ook deze keer is de conferentie zeer goed bekeken met bijna 700 aanmeldingen van (toekomstige) professionals werkzaam met kinderen of jonge gezinnen. Zie de filmtrailer door Sander Ligthart.
https://sanderligthart.nl/project/short-film-scherp/
In Nederland krijgen nog altijd bijna 120.000 kinderen per jaar te maken met kindermishandeling. Dat is gemiddeld één kind per klas. Ongekend. Zeker als je beseft dat achter elk kil cijfer een kinderleven schuilt en dat het leed van kindermishandeling een leven lang kan duren.
In 2015 is daarom de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling opgericht. De Beweging telt op dit moment circa 30 ambassadeurs uit onder andere gemeenten, het onderwijs, de gezondheidszorg, de volkshuisvesting en de keten van politie en justitie. Zij maken zich op persoonlijke titel en met inbreng van hun eigen kennis en ervaring sterk voor het terugdringen en voorkomen van kindermishandeling in Limburg.
Kindermishandeling heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Daardoor kunnen er op latere leeftijd problemen ontstaan. Bovendien blijkt dat ouders die zelf een traumatische jeugd hebben gehad deze ervaringen vaker dan gemiddeld doorgeven aan hun eigen kinderen. Een aantal andere factoren, zoals armoede of psychische problemen, kan ook een rol spelen bij het ontstaan van kindermishandeling.
Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen. Dat is de boodschap van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. Samen maken we het verschil. Het voorkomen van geweld tegen kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van elke Limburger. Kindermishandeling vindt namelijk onder onze neus plaats. Het gaat om ónze kinderen, in ónze wijken, scholen en verenigingen.