Categorieën
- Nieuws (56)
- Particulieren (2)
- Professionals (1)
Recent Posts
Doorbeek het zwijgen – ervaringsverhaal uit de regio
Ingrijpende jeugdervaringen drukken een stempel op het latere leven en kunnen een blijvend effect hebben op de gezondheid, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk. Het kan veranderingen in het biologische systeem veroorzaken, de reactie op stress en vatbaarheid voor ziekte verhogen. De impact van complex trauma is groot voor alle betrokkenen en hun naasten en wordt vaak (onbedoeld) doorgegeven aan de volgende generaties.
Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om als volwassene een volwaardig leven op te bouwen. Het ontbreken van veiligheid, geborgenheid en liefde heeft plaats gemaakt voor een jarenlange zoektocht naar verwerking, erkenning en acceptatie. Niet alleen de emotionele schade is voor slachtoffers groot. De schade van kindermishandeling kost de Nederlandse overheid jaarlijks 1 miljard euro en de kosten van de onontdekte gevolgen van misbruik de Nederlandse gezondheidszorg 3 miljard euro per jaar.
Door het vertellen van mijn persoonlijke verhaal kan ik een stem geven aan al die andere kinderen en volwassenen die te maken hebben met kindermishandeling en huiselijk geweld. Mijn basis was letterlijk weggeslagen. Ik dacht dat ik alles aan mijzelf had te danken. Het delen van je verhaal helpt in de lange zoektocht naar verwerking en herstel.
Mijn tips aan hulpverleners;
“Geweld kan soms binnensluipen in een gezin, zo plotseling zal het niet ineens ophouden. Je hoopt dat het weer ophoudt, dat ze spijt hebben, dat ze ervan hebben geleerd. Maar het werkt niet zo. Wat als er een volgende keer volgt, en nog vele keren nadien… Tenminste, als niemand er iets aan doet om die cirkel te doorbreken. En als de stap om er zelf iets aan te doen te moeilijk is.”
“Om duurzaam geweld te stoppen heb je de moed nodig; moed om zowel slachtoffer- als daderschap in de ogen te zien en beide niet te verdoezelen of te vergelijken.”
“Er is veel schaamte bij slachtoffers en daders. Het kost kennis en inzicht van zorgverleners om de signalen te herkennen en het onzichtbare zichtbaar te maken. Het gaat niet alleen om het volgen van de meldcode, het feit dat er betrokken zorgverleners zijn die vragen hoe het met je gaat en dat je jouw zwijgen kan doorbreken kan al het verschil maken.”