
Categorieën
- Nieuws (57)
- Particulieren (5)
- Professionals (4)
- Slachtoffers (3)
Recent Posts
Bijdrage gesprekstafel met Jan-Dirk Sprokkereef, Marion Smit, Caroline Mobach en Hameeda Lakho
Het ABD -symposium, de jaarlijkse kennis- en netwerkbijeenkomst voor de top van de overheid van de Algemene Bestuursdienst Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vond online plaats op donderdag 30 september 2021.
Dit jaar was het thema: ‘Grenzeloos samenwerken: mensenwerk’ in gesprek met elkaar en met diverse gasten van binnen en buiten de overheid. Opgavegericht en grenzeloos samenwerken, werken vanuit de bedoeling, de menselijke maat centraal stellen: het klinkt natuurlijk allemaal heel logisch, maar hoe staan we er echt voor? Hoe verloopt het samenspel tussen politiek, ambtenaren, media en burgers? Welke stappen worden gezet en waar zit het ongemak?
Casus: Aanpak Huiselijk Geweld. Wat kunnen we leren?
Het tweede plenaire tafelgesprek behandelde de casus van huiselijk geweld: “Geweld hoort nergens thuis: mensenwerk tot achter de voordeur”. Deelnemers waren hier Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurder gehandicaptenzorgorganisatie Siza en voormalig programmadirecteur van het nationaal programma Geweld hoort nergens thuis; Marion Smit, voormalig directeur Jeugd bij VWS; Hameeda Lakho, expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur en sociaal ondernemer en Caroline Mobach, expert op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling en integrale samenwerking binnen en tussen (netwerk)organisaties.
Lichtpuntjes
Marion Smit zag dat het programma de goede kant op gaat: “Er zijn lichtpuntjes, maar we zijn er nog niet. Wat goed gewerkt heeft, is in het begin erkennen dat het niet goed ging, en dat het anders moest.”
Gemeentes
“De houding van het Rijk naar de gemeentes was goed: naast gemeentes gaan staan en vragen wat de gemeentes nodig hebben om het project verder te brengen,” aldus Caroline Mobach, “Je kon gewoon zien dat dat heel erg werd gewaardeerd.”
Inzet ervaringsdeskundigheid
Hameeda Lakho wees op het belang om de problematiek, die enorm groot is, concreet zichtbaar te maken: “Als ervaringsdeskundigen bij inspiratiesessies met beleidsmakers hun verhaal vertellen, wordt duidelijk waar het om gaat.”
Betrokkenheid politiek
Jan-Dirk Sprokkereef wees er op dat het ook belangrijk was de politiek direct te betrekken: “Als programmadirecteur had ik twee keer per jaar contact met de betrokken ministers, zodat ik de leefwereld waar wij mee te maken kregen, aan hun kon doorgeven.”